I all sport finns skrock. Poetry slam är inget undantag

En gammal regel är att den som vunnit Borås Open också tar hem SM. Som alla riktiga regler har den undantag: 2007 vann Mattis Silins Borås Open, men Olivia Bergdahl vann SM.

Förra året hölls Borås Open efter SM, så regeln kunde inte anses ge några tydliga direktiv. Då vann Oskar Hanska Borås Open och det gjorde han även i år, några veckor före årets SM. Denna gång stämde skrocket och Oskars två Borås Openvinster före SM följdes mycket riktigt av titeln som svensk mästare i Poetry Slam. Grattis Oskar!

Jag var tyvärr tvungen att lämna Norrköping innan finalerna, men detta är vad jag såg och minns från SM:

  • En enorm mängd Malmöpoeter, utspridda i tre lag: Malmö, Växjö och Kvalfria 2. Detta ledde till spekulation om att det finns underlag för att starta en andra slamkrets i Malmö.
  • En nydanande i tävlingsstil från Stockholmslaget. För att göra en lång historia kort kan man säga att Stockholmslaget tog fotbollens idéer och applicerade dem på estraden: zonspel, destruktivt försvarsspel och press på mickhållaren. Det gav ingen vidare utdelning denna gång, men vem vet.
  • Ett oerhört proffsigt arrangemang utfört av Dödsstjärnan.
  • En kaotisk andra omgång av improesin där inte mindre än fem poeter diskades! En för frånvaro, en som missade ett ord, en för användande av rekvisita, en för att hon inte alls improviserade utan läste (eller dansade) en text hon brukade läsa och slutligen en som inte ens var sig själv, utan någon annan (närmare bestämt jag).
  • Av poeterna i finalen hade hälften direkt Malmöanknytning och inte mindre än 75% hade tidigare deltagit i Gatsby Open.

En annan intressant punkt var den enorma spänning som rådde om vilka som skulle ta de två sista finalplatserna under sista boutet på fredagen:

I fredagens sist bout möttes Malmö, Stockholm och Gislaved. Av de deltagande hade Henrik Bergkvist (Gislaved), Lovisa Eklund och Joss Åkesson (båda Malmö) finalchans.

Även Hedy Aliyar och Johan Nordgren från Södermalmslaget hade finalchans. Men de deltog inte i detta bout utan var istället beroende av att resultaten utföll till deras fördel och fick sitta och se på när deras öde avgjordes.

Ur Malmölagets vinkel var det mest önskvärda resultatet att både Joss och Lovisa skulle komma till final. Enda möjligheten för detta var att Joss och Lovisa skulle komma på första och andra plats.

För att Södermalms Hedy och Johan skulle nå final krävdes det i stort sett att Stockholmspoeterna skulle ta hem boutet. (Ha tålamod, detta kommer att förklaras.)

Ett extremt uträknande av tabellerna innan sista boutet innebar att i stort sett alla kombinationer av placeringar och dessas konsekvenser var kända av flera av de tävlande samt av Södermalmslaget vilket ingav alla en lätt surrealistisk känsla. En känsla av att inte ha sitt öde i sina egna händer.

Som jag tidigare nämnt var ju Joss var beroende av Lovisas resultat för avancemang och Södermalm beroende av Stockholm. Nu följer förklaringen ni har väntat på.

Det hela komplicerades av att medlemmar i samma lag inte tävlar mot varandra. Om två personer från samma lag kommer etta och tvåa räknas det som att de båda kom etta. Om en kommer etta och den andre trea men någon från ett annat lag kommer tvåa räknas det som om de kom etta och tvåa.

Om Henrik Bergkvist vunnit boutet och Lovisa Eklund kommit tvåa, eller tvärt om, skulle alltså båda vara i final. Om däremot Henrik Bergkvist vunnit och Lovisa kommit trea skulle Henrik Bergkvist och Hedy Aliyar vara i final, förutsatt att andraplatsen inte togs av Joss för då skulle Lovisa och Henrik vara i final. En förstaplacering skulle ge Joss en finalplats, men endast om Henrik fick en placering lägre än andra plats, eller Lovisa en placering lägre än fjärde.

Hedy skulle komma med i finalen om Lovisa och Joss kom sämre än trea – eller om Lovisa vann och både Joss och Henrik kom sämre än trea. För att både Hedy och Johan skulle komma med skulle det krävas att Lovisa och Henrik kom fyra eller sämre och att Joss inte kom etta. Om någon ur Malmölaget skulle komma före Lovisa skulle det dessutom krävas att Lovisa kom femma eller sämre. Om någon i Gislavedslaget kom före Henrik skulle det krävas att Henrik kom femma eller sämre.

Sådant här kan såklart kännas orättvist, men charmen i all sport är just momentet av osäkerhet och slump.

Dessvärre för Södermalm verkade Stockholm kollektivt ha beslutat att göra sista boutet till en enda lång destruktiv provokation, vilket visserligen uppskattades av många i publiken, men inte gav så höga poäng. Förutom Evy Söderman som kom på fjärde plats hamnade Stockholmspoeterna långt ner i resultatlistan.

Förstaplatsen kneps i stället av Lovisa Eklund (som läste titeldikten från sin diktsamling “Skicka osten, jag har faktiskt cancer”). Andraplatsen gick till Joss Åkesson (som läste om medelsvensson) och tredjeplatsen till Henrik Bergkvist (som läste om Televinken, med tillhörande rörelser!).

Detta innebar att Lovisa och Joss var i final. Södermalm fick nöja sig med Marcus Priftis och Malin Jacobsson som sedan tidigare var i final. Och Henrik Bergkvist hamnade utanför, men som den sportsman han är var han den förste att komma fram och gratulera Joss och Lovisa.

Henrik Bergkvist avsade sig för övrigt en finalplats i Borås Open förra året till förmån för SM-vinnaren Oskar Hanska – med motiveringen att han ansåg att Oskar Hanska var en bättre poet.

Som avslutning skulle jag vilja säga att det var ett fantastiskt SM i Norrköping 2009. Låt oss hoppas att SM i Uppsala blir lika bra.

/Gunnar B. Hansen

Advertisements
Categories: Poesivåren, Poetryslam-sm 2009 | 1 Comment

Post navigation

One thought on “I all sport finns skrock. Poetry slam är inget undantag

  1. Lina Arvidsson

    den matematiska versionen av SM. som sig bör skriven av gunnar. underbart!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: